Screen shot 2015-01-26 at 2.20.39 AM

AIVD fout met bericht over Oeigoerse tolken

De geheime dienst AIVD had in januari geen actie mogen ondernemen tegen twee Oeigoerse tolken die informatie aan de Chinese overheid zouden hebben gelekt.

 

AIVD MIVDDe AIVD laat dinsdag weten dat de dienst fout zat toen hij een ambtsbericht over hen uitbracht, omdat dat ”onvoldoende onderbouwd blijkt te zijn”.
Op basis van het ambtsbericht zijn de tolken op non-actief gesteld door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Ze vertaalden vooral tijdens zittingen tegen Oeigoeren, een minderheid uit het westen van China.
Beijing ziet de Oeigoeren als terroristen, omdat ze streven naar meer autonomie.
Niet verzonden
Of de informatie die de veiligheidsdienst over de tolken had onjuist was of te weinig om de waarschuwing op te baseren, is niet bekendgemaakt. ”Het voortschrijdend inzicht betekent dat het ambtsbericht niet verzonden had mogen worden”, aldus de AIVD.
De tolken klaagden bij de toezichtscommissie voor de veiligheidsdiensten over de gang van zaken. Deze CTIVD heeft hen onlangs in het gelijk gesteld en geadviseerd het ambtsbericht in te trekken.
Excuses
De geheime dienst betreurt het dat er een fout is gemaakt en biedt excuses aan de tolken aan. ”De AIVD realiseert zich dat de gang van zaken, in eerste plaats voor de betrokken tolken, maar ook voor de ontvangers van het ambtsbericht, grote gevolgen heeft gehad.”
Advocaat L. Hamer toonde zich verheugd dat minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) het advies van de CTIVD opvolgt. ”Het toont ook aan dat de CITVD volstrekt onafhankelijk was”, zei hij.
Hamer heeft zijn cliënten inmiddels op de hoogte gebracht en zegt zich nu samen met hen te beraden hoe ze met dit nieuws moeten omgaan. ”Dat is niet vandaag of morgen al, maar in de loop van de komende weken.”
Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie kan nog niet zeggen of de IND weer gaat samenwerken met de twee tolken. “Wij gaan deze zaak eerst rustig bestuderen en daarbij is het ook nog de vraag wat de tolken zelf willen”, aldus de zegsvrouw.

www.nu.nl

Oeigoerse tolken van IND niet vervolgd voor spionage

Schadevergoeding AIVD voor Oeigoerse tolken

Jurat Barat Jurat Barat Uygur Vakfı, Jurat Barat  Avrasya Sivil Toplum Forumu Başkan Jurat Barat Hollanda Jurat Barat Uygur Vakfı Jurat Barat  Stichting Oeigoeren Nederland Jurat Barat  Stichting Oeigoeren Nederland Jurat Barat  Başkan Jurat Barat Jurat Barat Uygur Vakfı Hollanda  Uygur Vakfı Hollanda Uygur Vakfı Uygur Vakfı Uygur Vakfı Uygur Vakfı Uygur Vakfı Uygur Jurat Barat Jurat Barat Vakfı Uygur Amsterdam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>