NIEUWS

Wie zijn de Oeigeren?
De voornamelijk islamitische Oeigoeren zijn de oorspronkelijke inwoners van Oost-Turkestan. Volgens schattingen van het  WUC (World Uyghur Congress) zijn er ruim 20 miljoen Oeigoeren in de wereld. Waar in 1949 96% van de regio werd bewoond door de Oeigoeren, is nu meer dan de helft Han Chinees.
De Oeigoeren leven ook in West-Turkestan, de regio opgedeeld in landen als Oezbekistan, Kazachstan, Kirgizië, Turkmenistan en Tadzjikistan. Ook in Rusland, Mongolië, Pakistan, Afghanistan, Saoedi Arabië, Turkije, West-Europa en de VS wonen groepen Oeigoeren.
Onder het Chinese communistische bewind is de Oeigoerse bevolking stelselmatig gediscrimineerd en onderdrukt. De internationale ‘War on Terror’ heeft met name deze grotendeels islamitische gemeenschap geschaad, omdat de Chinese autoriteiten onderdrukking van de plaatselijke bevolking rechtvaardigen als een onderdeel van een grootschalige campagne tegen extern gefinancierd terrorisme. Hierdoor worden mensenrechtenactivisten in de regio zonder vorm van proces opgepakt en vastgezet. Zelfs de president van het WUC, Rebiya Kadeer trof dat lot.
Omdat de Oeigoeren geen politieke vertegenwoordiging kennen worden ze gedwongen te assimileren. Door de migratie van grote hoeveelheden Han Chinezen naar de regio is de bevolkingssamenstelling drastisch veranderd. De Chinese autoriteiten hebben zich verder verzekerd van controle over de regio door de nieuwe migranten economisch en cultureel te bevoorrechten.