IND AIVD Oeigoeren China

Oeigoerse tolken van IND niet vervolgd voor spionage

DEN HAAG – De 2 Chinese tolken die begin dit jaar door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) op non-actief werden gezet vanwege vermoedelijke spionage, worden niet vervolgd door het OM. Dat blijkt uit navraag van deze krant.

De oppositie in de Tweede Kamer wil opheldering van staatssecretaris Teeven (Justitie)

De 2 Oeigoerse Chinezen, een echtpaar, tolkten voor de IND en waren de afgelopen jaren aanwezig bij zeker 1000 asielgesprekken met uit China gevluchte Oeigoeren. De dienst zette de 2 begin dit jaar op non-actief na een bericht van geheime dienst AIVD. Teeven, die over de IND gaat, meldde dat zeker een van de tolken ‘zeer waarschijnlijk inlichtingenactiviteiten heeft verricht voor de Chinese autoriteiten’. De Oeigoeren zijn een onderdrukte minderheid in China.

De IND deed aangifte bij het OM, dat ook onder het ministerie van Justitie valt. Het OM blijkt echter al na een maand de zaak geseponeerd te hebben. “Wij denken niet dat er informatie die als staatsgeheim kan worden aangemerkt, is overgedragen”, aldus de woordvoerster.

Verder wil zij niet op de zaak ingaan. Een reden kan zijn dat alleen de belangen van de Oeigoeren zijn geschonden en niet die van de Nederlandse staat, waardoor strafrechtelijk geen sprake zou zijn van spionage. Het ministerie overweegt bezwaar tegen het sepot. De tolken, nu persona non grata in de Oeigoerse gemeenschap, blijven voorlopig geschorst.

Teeven al eerder onder druk
Teeven staat al onder druk door de kwesties rond de overleden vluchteling Dolmatov en de uitgezette, zieke Renata. De SP wil een Kamerdebat. “Ik wil opheldering van de staatssecretaris. Het OM maakt natuurlijk zijn eigen afweging, maar van dit besluit gaat geen afschrikwekkende werking uit, het lijkt een vrijbrief om informatie door te spelen”, zegt kamerlid Gesthuizen. GroenLinks is ‘verbaasd’ en wil meer informatie.

www.bndestem.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>