Oeigoeren  Holland

Zeventien doden bij aanval Oeigoeren

Bij een gevecht tussen politieagenten en Oeigoeren in het westen van China zijn zeventien mensen om het leven gekomen. De slachtoffers waren negen Oeigoerse aanvallers, vier politieagenten en vier toevallige voorbijgangers, hebben de Chinese autoriteiten gezegd tegen de radiozender Radio Free Asia.

De politie deed huiszoekingen in de plaats Ying’airikexiang, zo’n honderd kilometer van de grens met Kirgizië. Toen de agenten een huis binnengingen, waren daar meer dan tien mensen, zegt de locoburgemeester tegen Radio Free Asia. “De politie beval hen zich te verspreiden, waarna de mannen hun wapens grepen en op de hoofdagent instaken met messen en bijlen.”

Politiebureau

De ongewapende agenten zouden richting het politiebureau zijn gevlucht, waarop de aanvallers hen achtervolgden. Eenmaal bij het politiebureau kwamen gewapende agenten naar buiten, die het vuur openden op de aanvallers. Daarbij kwamen ook vier mensen op straat om het leven.

De Oeigoeren vormen een islamitische minderheid in het westen van China. Ze strijden er al jaren voor een onafhankelijke staat.

nos.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>