Screen shot 2014-05-23 at 12.42.50 AM

Zeker 30 doden bij aanslag in China – Xi belooft terroristen te straffen

In het noordwesten van China, in de regio Xinjiang, zijn bij een aanslag zeker 31 mensen omgekomen. Ongeveer 90 mensen raakten gewond, meldt Reuters op gezag van de staatstelevisiezender CCTV.

_75019525_xinjiang4Twee voertuigen kwamen tot ontploffing toen ze inreden op bezoekers van een markt in Urumqi. De voertuigen lagen vol met explosieven. Eén van de voertuigen explodeerde. Ooggetuigen zeiden tegen staatspersbureau Xinhua dat er in totaal wel twaalf explosies te horen waren.
De Chinese chef binnenlandse veiligheid spreekt van een daad van terrorisme. De regionale regering vna Xinjiang gaf eenzelfde soort verklaring uit en noemde de aanslag “een serieus gewelddadig en terroristisch incident van een bijzonder laaghartige aard”.

DADERS VERMOEDELIJK OEIGOERSE EXTREMISTEN

BoM_hYPIgAAtDmNDe aanslag werd niet direct opgeëist, maar recent geweld in de regio Xinjiang werd gepleegd door extremistische Oeigoeren. De Oeigoeren vormen een islamitische minderheid die zich achtergesteld voelt door de meerderheid van Han-Chinezen. Vorige maand kwamen drie mensen om het leven en raakten 79 mensen gewond bij een door

Oeigoeren opgeëiste aanslag op een treinstation.
Het dodental van de aanslag van vandaag is het hoogste dodental als het gaat om etnisch geweld in de regio sinds 2009, toen bij rellen tussen Oeigoeren en Han-Chinezen bijna 200 mensen omkwamen.

Vooral het dodental en de methode maken de aanslag van vandaag heftig, zegt onze correspondent in Beijing Oscar Garschagen over de telefoon in een reactie:

rtr3qbis“De heftigheid schuilt hem in het gebruik van explosieven in de openbare ruimte. Op het moment van de aanslag waren veel mensen op straat. De aanslag vond ook plaats in Urumqi, de hoofdstad van de provincie Xinjiang. Deze stad is door de onrust van de afgelopen jaren zwaar bewaakt. Nergens in China zie je zoveel leger en politie op straat. Dan is het heftig als het toch lukt daar zo’n aanslag te plegen.”
Er zijn twee mogelijke verklaringen voor het recente geweld door de Oeigoeren, zegt Garschagen:

“Eén verklaring is dat het gaat om cellen die streven naar een islamitische republiek in Xinjiang. Een andere verklaring is dat het om groepen of clans gaat die wraak willen nemen voor eerdere arrestaties of verdwijningen van familieleden. Veel Oeigoeren hebben ook sociaal-economische en religieuze grieven, ze voelen zich door de Chinese staat gediscrimineerd.”
XI HAMERT AL TIJDEN OP HARDE AANPAK
President Xi zei vanochtend in een eerste reactie op de aanslag dat zijn regering de “terroristen zwaar zal straffen en geen middel onbenut zal laten om de stabiliteit te waarborgen”. De president heeft dit al vaker gezegd, maar krijgt maar geen grip op de situatie, stelt Garschagen:

“Dit is voor Xi al jaren een probleem, maar het lukt hem maar niet om het op te lossen, ondanks de grote hoeveelheid extra mankracht en materiaal die is ingezet. Voor de Chinese regering is de grote onrust in Xinjiang een probleem omdat de provincie economisch belangrijk is en grenst aan Centraal-Azië.”

www.nrc.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>