oeigoeren Holland

Twaalf Oeigoeren ter dood veroordeeld voor aanslagen in juli

Een Chinese rechtbank heeft twaalf Oeigoeren ter dood veroordeeld voor hun aandeel in een reeks aanvallen, afgelopen juli. Daarbij kwamen bijna honderd mensen om het leven.
Naast de twaalf personen die de doodstraf hebben gekregen, legde de rechter vijftien anderen een uitgesteld doodvonnis op. Negen verdachten kregen levenslang. De rechter legde een andere groep van twintig verdachten celstraffen op van vier tot twintig jaar. Volgens Reuters zijn alle veroordeelden Oeigoeren, een minderheid in de westelijke provincie Xinjiang die de islam aanhangt.

SPANNINGEN TUSSEN OEIGOEREN EN HAN-CHINEZEN
De aanvallen werden uitgevoerd op 28 juli op twee dorpen in het zuiden van Xinjiang. Volgens de autoriteiten waren de aanvallers bewapend met messen. Daarbij kwamen 37 burgers om het leven. Chinese veiligheidstroepen doodden tijdens die aanvallen naar eigen zeggen 59 ‘terroristen’.

De vanuit de VS opererende NGO Uyghur American-Association beweert dat er geen sprake was van een aanval. De politie zou het vuur hebben geopend op een groep moslims, tijdens de Ramadan. Daarbij zouden volgens de organisatie twintig mensen bij om het leven zijn gekomen.

Het is al een paar jaar onrustig in Xinjiang doordat er veel spanningen zijn tussen de Oeigoeren en de Han-Chinezen, die de meerderheid vormen in China. De Oeigoeren zijn bang dat hun manier van leven steeds moeilijker wordt gemaakt door de Chinese autoriteiten.

 

www.nrc.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>