Turkije probeert VN wakker te schudden situatie Oeigoeren verontrustend

Turkije probeert VN wakker te schudden: situatie Oeigoeren verontrustend

De Turkse buitenlandminister Mevlüt Çavuşoğlu heeft maandag in zijn toespraak tijdens de veertigste zitting van de VN-Mensenrechtenraad in Genève de bezorgdheid van Turkije over Chinese mensenrechtenschendingen tegen Oeigoeren nogmaals herhaald.

“Wat China betreft, zijn de bevindingen van het rapport van de VN-commissie voor de uitbanning van rassendiscriminatie en verschillende andere rapporten over mensenrechtenschendingen tegen Oeigoeren en andere moslimgemeenschappen in de autonome regio Xinjiang ernstig verontrustend”, benadrukte Çavuşoğlu.

“Hoewel we het recht van China om terrorisme te bestrijden, erkennen, denken we dat er een onderscheid moet worden gemaakt tussen terroristen en onschuldige mensen”, zei hij.

Turkije verwacht van Chinese autoriteiten dat de universele mensenrechten, inclusief de vrijheid van godsdienst, worden gerespecteerd en dat volledige bescherming van de culturele identiteit van de Oeigoeren en andere moslims is verzekerd.

Positie Turkije

Turkije haalde eerder deze maand uit naar China vanwege het systematische assimilatiebeleid tegen Oeigoerse Turken. De Turkse buitenlandwoordvoerder Hami Aksoy noemde de daden van China  ‘een grote schaamte voor de mensheid’.

“Het is niet langer een geheim dat meer dan een miljoen Oeigoerse Turken, die worden blootgesteld aan willekeurige arrestaties, worden onderworpen aan foltering en politieke hersenspoeling in concentratiekampen en gevangenissen,” zei Aksoy.

Turkije heeft er bij de Chinese autoriteiten op aangedrongen de fundamentele mensenrechten van Oeigoerse Turken te respecteren en de concentratiekampen te sluiten.

“We doen ook een beroep op de internationale gemeenschap en de secretaris-generaal van de VN om effectieve stappen te ondernemen om de menselijke tragedie in Xinjiang te beëindigen.”

Bron: turksemedia.nl

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>