Spanning na anti-Chinese rellen in Turkije

Spanning na anti-Chinese rellen in Turkije

De voorbije dagen is het in Turkije een aantal keren tot aanvallen tegen Chinese toeristen en restaurants gekomen. Veel Turken zijn boos na berichten dat de Chinese overheid het beleven van de vastenmaand ramadan in de woelige regio Xinjiang bemoeilijkt.
De protesten begonnen tien dagen geleden nadat de Turkse media bericht hadden over strikte beperkingen voor moslims in Xinjiang in Centraal-Azië. Xinjiang is een autonome regio in het westen van China en er zijn grote spanningen tussen ingeweken Han-Chinezen en de oorspronkelijke bevolking van islamitische Oeigoeren en Kirgiezen. Die groepen spreken talen die verwant zijn aan het Turks.

Turkish fury with China grows over the plight of the Muslim Uighurs Op een aantal plaatsen in Turkije zijn de voorbije dagen Chinese restaurants aangevallen en beschadigd door boze Turken en Oeigoeren. Dat sommige van die “Chinese” restaurants uitgebaat worden door Turken, lijkt de manifestanten niet te deren.

Tijdens een ander incident werd een groep van Chinese toeristen in Istanbul aangevallen door mensen met messen. Eén van de toeristen liep een lichte messteek op, anderen en een Turkse gids werden geslagen.

Dat incident gebeurde op het ogenblik dat er in Istanbul een mars van de “Grijze Wolven” plaatsvond, de extremistisch-nationalistische jongerenbeweging van de partij MHP, die ook in het parlement zit. Die partij keurt officieel het geweld tegen Chinese toeristen af, maar heeft wel opgeroepen om te betogen voor de Chinese ambassade in de hoofdstad Ankara.

Er zijn ook berichten dat Zuid-Koreaanse toeristen werden lastiggevallen, wellicht omdat de aanvallers dachten dat ze Chinezen waren.

Ook Thailand krijgt de wind van voren

in Istanbul is ook het Thaise consulaat bestormd en grotendeels vernield. De Thaise junta is woedend en dreigt ermee om de diplomatieke posten in Turkije voorlopig te sluiten.

Veel Turken zijn boos op Thailand omdat dat land onlangs besloten heeft om een honderdtal gevluchte Oeigoeren terug te sturen naar China. Die zouden daar vervolgd kunnen worden door de Chinese overheid.

De Verenigde Naties, de Verenigde Staten en andere landen en instellingen hadden veel kritiek op die beslissing van Thailand.

Xinjiang, tussen China en de Turken

Xinjiang of het Chinese deel van Centraal-Azië ligt langs de oude Zijderoute. Er zijn grote spanningen tussen de ingeweken Han-Chinezen die nu meer dan 40% van de bevolking uitmaken, en de Turkssprekende moslimbevolking zoals Oeigoeren en Kirgiezen.

De voorbije jaren zijn die spanningen fors opgelopen en heeft dat geleid tot steeds meer terreuraanslagen tegen Chinezen en de politie, niet enkel in Xinjiang zelf, maar tot op het Tiananmen-plein in Peking toe. China reageert met brute repressie wat de gemoederen van de Oeigoeren nog meer verhit.

Er zou nu ook een grote exodus van Oeigoeren op gang zijn gekomen, naar de buurlanden in Centraal-Azië, maar ook naar Turkije. Zo zouden er ongeveer 300.000 Oeigoeren uit Xinjiang in Turkije wonen. Zij kunnen er op veel sympathie rekenen van de Turken, vooral dan in islamitische en nationalistische kringen.

 

Bron: deredactie.be

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>