tohti

Oeigoerse geleerde in beroep tegen levenslang

De gematigde Oeigoerse geleerde Ilham Tohti gaat in beroep tegen het oordeel van de Chinese rechtbank die hem gisteren levenslang oplegde. Dat heeft zijn advocaat Li Fangping gezegd.

Ilham TohtiTohti meent dat hij op onjuiste wijze is vastgehouden en bovendien is hij het niet eens met de weigering van de autoriteiten om zijn advocaten alle bewijsstukken ter hand te stellen. Wanneer het beroep tegen het vonnis precies wordt aangetekend kon zijn advocaat nog niet zeggen.

De Oeigoerse geleerde, die lid is van de Communistische Partij en doceert aan de Minzu-universiteit in Beijing, zou volgens een Chinese rechtbank de Oeigoerse minderheidsbevolking hebben aangezet tot separatisme en geweld. Volgens mensenrechtenorganisaties wilde hij juist een dialoog creëren tussen de Oeigoeren en de Han-Chinezen, die in China de meerderheid vormen.

Oplopende spanningen
De spanningen in de Chinese regio Xinjiang lopen hoog op onder de Oeigoerse bevolking, die zich gediscrimineerd voelt, en de Han-Chinezen. Afgelopen zondag kwamen twee mensen om bij een bomaanslag, en in mei kwamen volgens de politie 43 mensen om bij een aanslag door Oeigoerse activisten. In reactie op het geweld hielden de autoriteiten veel mensen aan en verboden ze het dragen van hoofddoeken en baarden.

Volgens advocaat Li heeft Tohti gezegd dat ‘wat de uitslag (van de rechtszaak, red.) ook mag zijn, deze vooral niet tot verdere haat mag leiden.’

www.parool.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>