timthumb-2.php

Noodkreet van de Oeigoeren

Nioscoop : Zondag van 15:00 tot 15:30 uur op Ned 2. Herhaling zaterdag van 10:50 tot 11:20 uur

Op 1 oktober worden er vele festiviteiten georganiseerd voor het 60-jarig bestaan van de communistische Volksrepubliek China. De economische, militaire en politieke grootmacht viert feest. Maar er is internationaal veel kritiek op het mensenrechtenbeleid van China. Religieuze en etnische minderheden worden onderdrukt. Onder het mom van separatisme en terrorismebestrijding worden de islamitische Oeigoeren vervolgd.

In de provincie Xinjiang zijn de etnische spanningen tussen Oeigoeren en Han-Chinezen de afgelopen jaren flink toegenomen. De spanningen bereikten begin juli een hoogtepunt toen er tijdens demonstraties rellen uitbraken. China beschuldigde Rabiye Kadir van het opstoken van de Oeigoeren in Urumqi tijdens de onrusten van afgelopen juli. Het voormalig parlementslid leeft als banneling in de Verenigde Staten. Vanwege haar felle kritiek het op minderhedenbeleid van China was zij eerder tot acht jaar gevangenisstraf veroordeeld. Door de Oeigoeren wordt Rabiye Kadir als een symbool voor de vrijheid gezien en kreeg zij de titel ‘moeder’. Zij is drie keer genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede.  Tijdens haar bezoek aan het Europese Parlement mocht NIO haar interviewen. Aanstaande zondag: de ‘moeder’ van de Oeigoeren.

www.nioweb.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>