Koning spreekt tijdens bezoek aan China over situaties met Tibet en Oeigoeren

Koning spreekt tijdens bezoek aan China over situaties met Tibet en Oeigoeren

Tijdens het diner dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima woensdagavond in Peking hadden met de Chinese president Xi Jinping zijn alle relaties, in de breedst mogelijke zin besproken, aldus de koning. Onder andere omstreden onderwerpen als Tibet en de Oeigoeren kwamen naar voren in het gesprek.

Minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken zei dat er zowel bij het diner als in het daar voorafgaande overleg met president Xi goed en open is gesproken met elkaar.

Naast onderwerpen als Tibet en de Oeigoeren zijn onderwerpen als godsdienstvrijheid en de behandeling van tegenstanders van het communistische bewind aan de orde gesteld.

“Mensenrechten zijn in alle gesprekken aan de orde geweest, ook in de ontmoetingen met mijn collega Wang Yi en bij premier Li Keqiang”, aldus Zijlstra.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brachten woensdag een bezoek aan Peking op doorreis naar de Olympische Spelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.

Het diner in het Chinese regeringscomplex Zhongnanhai duurde anderhalf uur langer dan gepland, mede door de “goede gesprekken”, vertelde Zijlstra. Koning Willem-Alexander noemde het korte bezoek aan China dan ook “geslaagd”.

‘Hechte banden’

Het was de derde keer in vier jaar tijd dat de koning de Chinese president Xi Jinping heeft ontmoet. Dat was volgens hem geen bewijs dat Nederland in China een streepje voor heeft, maar het toonde wel “dat onze banden heel hecht zijn”.

Koning Willem-Alexander vertrekt donderdag naar Zuid-Korea, waar koningin Máxima zich vrijdag bij hem voegt voor de opening van de Winterspelen. De koningin werkt donderdag in Peking nog een economisch programma af.

Koningin Máxima reist zondagavond vervolgens vanuit Zuid-Korea door naar Indonesië, terwijl koning Willem-Alexander tot en met dinsdag de Olympische Spelen in Pyeongchang bijwoont. Máxima bezoekt Indonesië als speciaal pleitbezorger van de VN op het gebied van het toegankelijker maken van financiële diensten.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>