ilham-tohti-2016-martin-ennals-award-laureate-mensenrechtenverdedigers-oeigoerse-oeigeoren-2016

Ilham Tohti: 2016 Martin Ennals Award Laureate Mensenrechtenverdedigers

(Genève) – Ilham Tohti werd geselecteerd door een jury van 10 wereldwijde Mensenrechten organisaties (zie onderstaande lijst). De Award wordt gegeven aan mensenrechtenverdedigers die diepe betrokkenheid hebben getoond en het gezicht van groot persoonlijk risico. Het doel van de prijs is om bescherming te bieden door middel van internationale erkenning. Sterk gesteund door de stad Genève, zal de Award worden gepresenteerd op 11 oktober.

Uighur academic Ilham Tohti sits in a chair at the stand during his trial on separatism charges in Urumqi, Xinjiang regionEen gerenommeerd Oeigoerse intellectueel in China, heeft Ilham Tohti werkte twee decennia om de dialoog en begrip tussen Oeigoeren en Han-Chinezen te bevorderen. Hij heeft separatisme en geweld verwerpt, en zocht verzoening op basis van respect voor de Oeigoerse cultuur, die onderworpen zijn aan de religieuze, culturele en politieke onderdrukking in de Xinjiang Oeigoerse Autonome Regio is geweest.

In 1994 begon hij te schrijven over problemen en misstanden in Xinjiang, wat leidde tot officieel toezicht. Van 1999 tot 2003 werd hij uitgesloten van onderwijs. Sindsdien is de overheid hebben ook maakte het onmogelijk voor hem om te publiceren in de normale locaties. Als reactie, wendde hij zich tot het internet om het publiek bewust te maken van de economische, sociale en ontwikkelings-problemen van de Oeigoeren te verbreden. In 2006 richtte hij Uyghurbiz.net, een Chineestalige site, om de dialoog en begrip tussen Oeigoeren en Han-Chinezen te bevorderen. In de loop van haar bestaan, is stilgelegd op gezette tijden, en mensen die schrijven voor dat zijn lastiggevallen.

In 2009 werd hij gearresteerd voor enkele weken na het verspreiden van informatie over de Oeigoeren die waren gearresteerd, gedood en ‘verdwenen’ tijdens en na de protesten. In de daarop volgende jaren werd hij periodiek onderworpen aan huisarrest, en in 2013, terwijl gebonden aan het nemen van een post als visiting scholar aan de Indiana University, USA, werd hij aangehouden op de luchthaven en niet verlaten China.

Op 15 januari 2014, werd Ilham Tohti gearresteerd op beschuldiging van separatisme en veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf, na een twee-dagen trial. Tal van verklaringen werden uitgegeven door westerse regeringen en de Europese Unie te veroordelen zijn proces en de zin, en in het begin van 2016 enkele honderden academici een petitie van de Chinese leiders voor zijn vrijlating.

Na zijn benoeming als finalist voor de Martin Ennals Award eerder dit jaar, zijn dochter verklaarde: “Mijn vader Ilham Tohti heeft slechts één wapen gebruikt in zijn strijd voor de fundamentele rechten van de Oeigoeren van Xinjiang: Woorden; gesproken, geschreven, verdeeld, en gepost. Dit is alles wat hij ooit tot zijn beschikking heeft gehad, en alles wat hij ooit nodig had. En dit is wat China gevonden zo bedreigend. Een persoon als hij verdient het niet om in de gevangenis, zelfs voor een dag. ”

Martin Ennals Foundation voorzitter Dick Oosting verklaarde: “De echte schande van deze situatie is dat door het elimineren van de gematigde stem van Ilham Tohti de Chinese regering is in feite de basis te leggen voor de extremisme het zegt dat het wil voorkomen”.

De twee andere finalisten ontvangen Martin Ennals Prizes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>