Oeigoerse melkpoeder Breda

Gewelddadige berovingen handelaren melkpoeder in Breda, ‘Waarschijnlijk meer overvallen’

BREDA – In Breda zijn in de eerste helft van dit jaar diverse gewelddadige overvallen gepleegd die te maken hebben met de handel in babymelkpoeder naar China. In het opsporingsprogramma Bureau Brabant komen deze week drie gevallen aan de orde. Ook Opsporing Verzocht besteedt dinsdag aandacht aan de zaak. De politie vermoedt dat er nog meer overvallen zijn gepleegd.

Van andere gevallen is waarschijnlijk geen aangifte gedaan omdat de Chinese gemeenschap vrij gesloten is. Er zouden mensen vreselijk bedreigd zijn. Volgens een politiewoordvoerder hebben de daders mogelijk een Oeigoerse achtergrond, zo blijkt uit de verklaringen van slachtoffers. Oeigoeren zijn een Turks volk dat in een deel van China leeft.

melkpoeder OeigoerseIn Nederland is een levendige handel ontstaan in melkpoeder omdat die erg gewild is in China. In dat land werden enkele jaren geleden kinderen ziek van vergiftigde Chinese melk. Er stierven ook kinderen.

Een van de overvallen werd in de nacht van dinsdag 3 op woensdag 4 februari gepleegd op de Wensel Cobergherstraat in Breda-Noord. Een man en een vrouw waren naar deze straat gekomen om 900 blikken babymelkpoeder te kopen. Rond 00.30 uur belt de vrouw haar contact dat ze op de plek zijn aangekomen. Zij worden van hun geld beroofd door drie mannen.

In de nacht van woensdag 21 op donderdag 22 januari werd kort na middernacht een overval gepleegd bij Dönerplanet aan de Ginnekenweg in Breda. De eigenaar zat met twee bevriende handelaren in babypoeder te praten. Plotseling stormden twee gewapende mannen de zaak binnen. Ze nemen de tassen van de twee handelaren mee. Hierin zat onder meer geld.

Ook aan de Nieuwe Inslag in de wijk Heusdenhout probeerden enkele mannen de chauffeur van een handelaar te beroven. Dat gebeurde woensdagavond 18 maart rond 22.15 uur. De overval mislukte omdat de handelaar blufte en riep dat hij geen geld had.

De politie denkt dat het mogelijk telkens om dezelfde daders gaat en komt graag in contact met met mensen met tips en met andere slachtoffers.

Opsporing Verzocht is dinsdag te zien om 20.30 uur op NPO1. De uitzending is ondertiteld in het Chinees.

Bureau Brabant is tot dinsdag ieder uur te zien op Omroep Brabant.

 

Bron: bndestem.nl

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>