Donald Trump roept de Wereldbank op om alle Chinese leningen stop te zetten

Donald Trump roept de Wereldbank op om alle Chinese leningen stop te zetten

President zegt dat China veel geld heeft te midden van kriebels over handelsbesprekingen en Beijing gelooft ‘sterke back-up’ te zijn voor politie in Hong Kong

Donald Trump heeft de Wereldbank opgeroepen om te stoppen met het lenen van geld aan China, een dag nadat de instelling een leenplan aan Beijing had goedgekeurd ondanks de bezwaren van Washington.

De Wereldbank heeft donderdag een plan goedgekeurd om China tot 2025 jaarlijks met $ 1 miljard tot $ 1,5 miljard aan leningen met een lage rente te helpen. Het plan riep op om “geleidelijk af te nemen” van het vorige vijfjaarlijkse gemiddelde van $ 1,8 miljard.

Trump tweette vrijdagavond: “Waarom leent de Wereldbank geld aan China? Kan dit mogelijk zijn? China heeft veel geld, en als ze dat niet doen, creëren ze het. HOU OP!”

De president herhaalde een functie die lang door zijn administratie werd bekleed, waaronder David Malpass toen hij voor zijn verkiezing als huidig ​​hoofd van de Wereldbank ambtenaar was van de schatkist.

Het bericht van Trump op de Wereldbank weergalmde zijn minister van Financiën, Steven Mnuchin, die donderdag een commissie van het Huis van Afgevaardigden vertelde dat de VS “bezwaar heeft gemaakt” tegen het meerjarenprogramma van leningen en projecten van de instelling in China.

China gezant waarschuwt voor ‘destructieve krachten’ die proberen de Amerikaanse banden te ondermijnen
Lees verder
De Wereldbank leende China 1,3 miljard dollar in het fiscale jaar 2019, dat eindigde op 30 juni, een daling van ongeveer 2,4 miljard dollar in het fiscale 2017.

Maar de daling van de leningen van de Wereldbank aan China is niet snel genoeg voor de regering Trump, die heeft betoogd dat Beijing te rijk is voor internationale hulp.

Het programma “weerspiegelt de evolutie van onze relatie met China”, zei Martin Raiser, de Chinese directeur van de Wereldbank, donderdag. “Onze betrokkenheid zal steeds selectiever worden.”

Het Witte Huis en de Wereldbank reageerden niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar op de opmerking van Trump.

De afgelopen week is de bezorgdheid toegenomen dat de VS en China geen tussentijdse handelsovereenkomst zullen sluiten voordat een nieuwe reeks Amerikaanse tarieven op 15 december Chinese goederen raakt.

Trump vertelde een NAVO-top dat hij geen haast had om een ​​akkoord te ondertekenen vóór de Amerikaanse verkiezingen in november. “In sommige opzichten is het beter om te wachten tot na de verkiezingen voor de China-deal. Maar ze willen nu een deal sluiten, ‘zei hij, wat leidde tot zware verkoop op mondiale markten.

De relatie tussen de grootmachten is verder onder druk gezet door de Amerikaanse wetgeving die beoogt de repressie van Peking van etnische minderheden in Xinjiang en de schending van mensenrechten in Hong Kong aan te pakken.

Op vrijdag riep het hoofd van de openbare veiligheid in China op tot nauwere samenwerking met de politie van Hong Kong, terwijl demonstranten voor de democratie beloofden nog een massale bijeenkomst te houden tijdens het weekend.

In een ontmoeting met Hong Kong-politiechef Tang Ping-keung in Beijing zei de Chinese minister van Openbare Veiligheid, Zhao Kezhi: “De centrale overheid en het ministerie van openbare veiligheid zullen altijd een sterke back-upmacht zijn voor de politie van Hong Kong.”

Tijdens de bijeenkomst van vrijdag bedankte Tang China’s bureau voor openbare veiligheid voor zijn “krachtige steun en hulp” en vertelde Zhao dat de politie van de stad “al zijn energie zou gooien” om geweld en onrust in Hong Kong te stoppen.

De reputatie van de troepen heeft geleden tijdens de protesten, met veel beschuldigende officieren van brutaliteit.

Een nieuwe peiling die vrijdag werd vrijgegeven door het Public Opinion Program van Hong Kong, dat jarenlang het publieke sentiment heeft gevolgd, toonde nieuwe afkeuring voor de strijdkrachten met 40% van de respondenten die het nu het laagste cijfer van nul gaven.

Hong Kong is gehavend door zes maanden van vaak gewelddadige protesten die aandringen op grotere democratische vrijheden en politieverantwoordelijkheid in de meest grimmige uitdaging die de stad sinds de overdracht van 1997 aan Beijing heeft voorgelegd.

 

Bron: theguardian.com/world

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>