oeigoeren isis

Chinezen vechten mee met Islamitische Staat

Extremisten uit China hebben zich aangesloten bij de terroristische beweging Islamitische Staat. Dat meldt een communistische functionaris in het noordwesten van China vandaag.

“IS heeft een groeiende internationale invloed en Xingjiang wordt daardoor aangetast”, zegt Zhang Chunxian, partijleider in de autonome regio Xinjiang, in het noordwesten van het land. “We hebben een terroristische cel ontmanteld die was opgezet door mannen die eerder met IS hadden gevochten”. Zhang verleende verder geen details.

Volgens China zijn in Syrië en Irak sinds vorig jaar trainingscentra voor “terroristen” van de Oeigoeren, een hoofdzakelijk islamitische bevolkingsgroep in de regio.

De staatskrant Global Times had het in december al over “300 Chinese extremisten” die in Irak en Syrië meevechten aan de zijde van IS.

Wegens de spanningen tussen de Oeigoeren en de Chinese bestuurders, geldt Xinjiang als een conflictgebied. Veel Oeigoeren klagen over onderdrukking. Peking treedt hard op tegen wat ze separatisten en terroristen noemen.

 

demorgen.be

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>