Muhammed Amin oldest jihadis Uighurs

Chinese opa (80) is de oudste IS-strijder

De Chinese Muhammed Amin (80) heeft een vrouw en vier kleinkinderen, maar heeft geen zin om rustig van zijn oude dag te genieten. Hij reisde onlangs af naar Syrië, waar hij de wapens oppakte om te vechten voor terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). De opa is waarschijnlijk de oudste IS-strijder. ,,Ik heb alle trainingen goed doorstaan.”

 

Muhammed Amin oldest jihadis UighurAmin, die een lange grijze baard heeft, doet zijn verhaal in een nieuwe propagandavideo van de terreurgroep. De man hoort waarschijnlijk tot het volk van de islamitische Oeigoeren in het Chinese Xinjiang.

In zijn thuisregio werd hij naar eigen zeggen 60 jaar lang onderdrukt. Toen de imam beelden onder ogen kreeg waarop zijn zoon, ook een IS-strijder, werd vermoord, besloot hij naar Syrië af te reizen met zijn dochters, vier kleinzonen en zijn vrouw.

 

,,Ik kwam naar IS en ging naar het trainingskamp, ondanks mijn hoge leeftijd”, zegt hij terwijl hij vuurwapens vasthoudt. ,,Ik heb gekropen, gerend en gerold. Ik heb bijna alles gedaan en de training goed afgerond. Toen ik een wapen kreeg, heb ik gevraagd of ik mee mocht vechten in de strijd. Maar daarvoor heb ik nog geen toestemming en daarom verblijf ik op de basis.”

 

Muhammed Amin oldest jihadis of isisIn het filmpje zijn ook beelden te zien van voetsoldaten en een groep kinderen in een school. Een kind zingt een liedje waarin het martelaarschap wordt verheerlijkt. Een ander, die zo’n tien jaar lijkt, zegt tegen de camera: ,,Oh, Chinese ongelovigen, weet dat we ons voorbereiden in het land van het kalifaat en dat we naar jullie komen om onze vlag te hijsen.”

 

‘Verdacht ouderwets’
Inlichtingenkenner Anthony Glees van de Universiteit van Buckingham zegt tegen de Daily Mail dat het filmpje duidelijk is bedoeld om Oeigoeren in China bang te maken. Maar hij vindt de oude man weinig angstaanjagend en noemt de beelden van voetsoldaten ‘verdacht ouderwets’.

 

Het is niet de eerste keer dat een Oeigoer-Chinees opduikt in een video van IS. Xinjiang is de afgelopen tijd meermaals opgeschrikt door aanslagen van geradicaliseerde Oeigoeren. De overheid in Peking wil daarom harder optreden tegen Chinezen die IS steunen. De Oeigoeren op hun beurt zeggen dat ze protesteren tegen de Chinese regering omdat hun mensenrechten worden geschonden.

 

 

Bron: ad.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>