Oeigoeren Map Oost-Turkestan

Chinese goelag voor moslims

Het bewijs van een campagne om tientallen, of zelfs honderdduizenden, van moslims in het westen van China te ‘heropvoeden’ is aan het groeien.
Door Lucas Niewenhuis

De provincie Xinjiang is bekend geworden als een van de zwaarst gereguleerde regio’s van de wereld, vooral sinds Chen Quanguo 陈全国 in 2016 werd overgebracht vanuit Tibet om zijn strategie voor securitisering van harde lijnen toe te passen op de restuele regio van de meerderheid van de moslims. Steeds vaker werd ervan uitgegaan dat op basis van anekdotische rapporten massale detentiefaciliteiten werden gebruikt om moslims gericht te houden op hun religieuze praktijken – maar de regering heeft herhaaldelijk het bestaan ​​van heropvoedingskampen ontkend.

Deze week zijn nog enkele zeldzame ooggetuigenverslagen gepubliceerd over de situatie:

Vijf bronnen, waaronder twee die bereid waren om hun volledige echte namen te gebruiken, vertelden Gerry Shih van de Associated Press dat de indoctrinatiekampen echt zijn, en ze streven naar niets minder dan de bijna volledige vervanging van de moslimgeloof van gedetineerden met volledige toewijding aan de Communistische Partij.
Misdaden die je kunnen vastzetten in detentie, zo meldt Shih, omvatten “het bekijken van een buitenlandse website, het aannemen van telefoontjes van familieleden in het buitenland, regelmatig bidden of het laten groeien van een baard.”
Straf voor deze misdaden omvat eenzame opsluiting, voedselontbering, vastgeketend worden door polsen en enkels, en – vooral – gedwongen zelfkritiek en herhaling van slogans.
“Je moet kritiek hebben op jezelf, je denken verwerpen – je eigen etnische groep,” zei Omir Bekali, een burger uit Kazachstan die eerder in China had gewoond, daarna Xinjiang bezocht en “afgelopen jaar acht maanden zonder verhaal was vastgehouden”.
“In sessies van vier uur leidden instructeurs lezingen over de gevaren van de islam en boorden ze geïnterneerden met quizzen die ze correct moesten beantwoorden of werden gestuurd om uren aan een muur te staan”, meldden Bekali en andere gedetineerden.
De kampen vereisen het zingen van “Thank the Party! Bedankt het moederland! Dank president Xi! “Voor de maaltijd en herhaald gezang van” We zullen ons verzetten tegen extremisme, we zullen verzetten tegen separatisme, we zullen ons verzetten tegen terrorisme “tijdens studiedagen.
Stelt u zich eens voor dat dit soort vereiste partijenloganherhalingsoefeningen en zelfkritieksessies van toepassing zijn op heel China, niet alleen op moslims in Xinjiang, en dat u een kernonderdeel van de culturele revolutie hebt.
Dit bevestigt eerdere rapportage door Shih; bekijk deze Sinica Podcast-aflevering voor een bespreking van zijn tijd in Xinjiang en links naar zijn eerdere rapporten.
Omir Bekali en Kayrat Samarkand, beide Kazachstaanse moslims die het afgelopen jaar zijn vastgehouden en vrijgelaten, hebben hun verantwoording afgelegd aan zowel Gerry Shih als Simon Denyer in de Washington Post.
Een opmerkelijk onderzoek door Adrian Zenz, van de Europese School voor Cultuur en Theologie in Korntal, Duitsland, werd ook gepubliceerd in de China Brief aan de Jamestown Foundation:

Zenz analyseerde “informatie uit 73 overheidsopdrachten en bouwbiedingen ter waarde van ongeveer 680 miljoen RMB (ongeveer USD 108 miljoen) samen met openbare aankondigingen van rekrutering en andere documenten” om de omvang van de bewaringsfaciliteiten die in aanbouw zijn sinds maart 2017 te bewijzen.
“Tussen enkele honderdduizenden en iets meer dan een miljoen” is het aantal mensen dat volgens Zenz de te bouwen faciliteiten kan bevatten.
Een “uitgelekt document” van openbare veiligheidsdiensten zou kunnen duiden op een detentiegraad van maximaal 11,5 procent van de volwassen Uyghur en de Kazachse bevolking in de regio. ”
“China’s pacificatie-ontwikkeling in Xinjiang is, meer dan waarschijnlijk, de meest intense campagne van het land voor dwingende sociale herstructurering sinds het einde van de Culturele Revolutie”, besluit Zenz.
Afzonderlijk in de New York Times, schrijft historicus Rian Thum (paywall): “Een hele cultuur wordt gecriminaliseerd,” zoals “Xinjiang een politiestaat is geworden die rivaliseert met Noord-Korea, met een geformaliseerd racisme in opdracht van de Zuid-Afrikaanse apartheid.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>