Oeigoeren Bieking

China zet extra politie-eenheden in in Peking

De Chinese hoofdstad Peking gaat meer politie inzetten om de “veiligheid in de stad te verzekeren”. Officieel gaat het om preventie van terreur en criminaliteit, maar tegelijk komt de 25e verjaardag van het protest op Tiananmen er aan.
Volgens de Chinese media zullen 150 extra voertuigen en 2.000 politiemannen extra worden ingezet. Ze zullen vanaf nu zichtbaar aanwezig zijn op strategische punten in de stad.

Officieel gaat het om ontrading van terreuraanslagen en criminaliteit, die alleibei toenemen in China. De voorbije maanden zijn er een aantal aanslagen geweest die worden toegeschreven aan moslimterroristen van de Oeigoeren, een Turks volk dat woont in de autonome regio Xinjiang in Centraal-Azië. Daar zijn er grote spanningen met etnisch Chinese inwijkelingen.

Toch komt ook de 25e verjaardag van het studentenprotest op het Tiananmenplein in Peking in het zicht. Na maanden werd dat protest in de nacht van 3 op 4 jui 1989 bloedig neergeslagen door het Chinese leger. Het communistische regime is erg beducht voor een herhaling van dat soort protest, zeker nu de werkloosheid toeneemt en er op tal van plaatsen in het land sociale onrust is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>