Turkije geeft Oeigoeren paspoort

China: Turkije geeft Oeigoeren paspoort

Oeigoeren uit de Chinese regio Xinjiang krijgen van Turkse diplomaten paspoorten en worden naar Turkije gehaald. Sommigen van hen worden verkocht aan milities en gebruikt als ‘kanonnenvoer’, zei Tong Bishan van het Chinese ministerie van Publieke Veiligheid zaterdag. Hij veroordeelde de praktijken, omdat Oeigoeren ,,overduidelijk Chinees” zijn.

Oeigoeren vormen een islamitische minderheid in China en zijn van Turkse afkomst. De Turkse regering heeft eerder gezegd dat Oeigoeren die in China worden vervolgd welkom zijn in Turkije, tot woede van de regering in Peking. Volgens Tong hebben honderden Oeigoeren een Turks paspoort gekregen en zijn ze naar Turkije gereisd.

Volgens Tong kunnen veel Oeigoeren geen werk vinden in Turkije, waardoor ze in handen vallen van extremistische groepen zoals de East Turkestan Islamic Movement. Die beweging voert een gewapende strijd voor afscheiding van Xinjian van China. Ook zouden veel Oeigoeren worden verkocht aan terreurbewegingen in het Midden Oosten, zoals Islamitische Staat (IS).

 

Bron: nieuws.nl

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>