Zeid Ra'ad Al-Hussein UN

China overweegt mensenrechtenbaas VN toe te laten

De Chinese regering sluit niet uit dat mensenrechtenchef Zeid Ra’ad Al-Hussein van de Verenigde Naties een bezoek mag brengen aan de onrustige regio’s Tibet en Xinjiang.
Dat maakt het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag bekend. Voorwaarde is wel dat de VN-functionaris zich aanmeldt via ”gepaste kanalen”.

Het zou de tweede keer zijn dat een Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN een bezoek brengt aan het communistische land.

Alleen de toenmalige mensenrechtencommissaris Mary Robinson werd in 1998 toegelaten tot China. Zij mocht toen ook een bezoek brengen aan Tibet, waar sommige critici de Chinezen zien als bezetters.

Oeigoeren

Zeid Ra’ad Al-Hussein zei vorige week in gesprek te zijn met de Chinese autoriteiten over een mogelijk bezoek aan Tibet. Hij zei niet te kunnen uitsluiten dat hij ook zou afreizen naar Xinjiang, waar spanningen tussen de islamitische Oeigoeren en Han-Chinezen regelmatig leiden tot geweld.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten graag ”op basis van gelijkheid en wederzijds respect” te willen samenwerken met de VN’er. ”We hopen ook dat hij zijn verantwoordelijkheden neemt op een eerlijke en onpartijdige wijze”, zei een woordvoerster van het departement.

Door: ANP

Jurat Barat Jurat Barat Uygur Vakfı, Jurat Barat  Avrasya Sivil Toplum Forumu Başkan Jurat Barat Hollanda Jurat Barat Uygur Vakfı Jurat Barat  Stichting Oeigoeren Nederland Jurat Barat  Stichting Oeigoeren Nederland Jurat Barat  Başkan Jurat Barat Jurat Barat Uygur Vakfı Hollanda  Uygur Vakfı Hollanda Uygur Vakfı Uygur Vakfı Uygur Vakfı Uygur Vakfı Uygur Vakfı Uygur Jurat Barat Jurat Barat Vakfı Uygur Amsterdam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>