2015_China_Muslim_630x420

China meldt vijftig doden na terreuraanval Xinjiang

Een reeks explosies afgelopen zondag in de roerige Chinese provincie Xinjiang blijkt onderdeel te zijn geweest van een grote terreuraanval. Daarbij zijn volgens Chinese staatsmedia vijftig mensen om het leven gekomen, onder wie veertig aanvallers.

Eerder meldden de regionale autoriteiten dat bij de explosies in het district Luntai zeker twee doden en een groot aantal gewonden waren gevallen. Het nieuwsportaal Tianshan Net meldt vrijdag dat er bommen ontploften bij twee politiebureaus, een markt en een winkel, waardoor vier agenten en zes omstanders om het leven kwamen en 54 mensen gewond raakten. Bij het politie-ingrijpen daarna zouden veertig aanvallers zijn doodgeschoten of zijn omgekomen door explosies. Twee aanvallers werden gearresteerd.

Uit namen van verdachten die door het staatspersbureau Xinhua werden gepubliceerd valt af te leiden dat de daders Oeigoeren waren, een islamitische minderheidsgroep. Door etnische spanningen in Xinjiang vielen in de afgelopen anderhalf jaar al meer dan driehonderd doden. De Chinese autoriteiten wijten de onrust aan door het buitenland beïnvloede terroristen die een eigen staat willen stichten. Veel Oeigoeren zijn kwaad over het beknotten van hun religieuze leven door de regering in Beijing en de toestroom van Han-Chinezen.

Afgelopen dinsdag kreeg een Oeigoerse denker die de etnische politiek van China bekritiseerde en de spanningen tussen de Oeigoeren en de Han-Chinezen probeerde te verminderen levenslange gevangenisstraf opgelegd. De Chinese rechter verklaarde Ilham Tohti schuldig aan separatisme, aanzetten tot etnische haat en opruiing. Staatsmedia bestempelden het vonnis als een overwinning in de strijd tegen terrorisme in Xinjiang. Volgens mensenrechtenadvocaten kan het hardhandige beleid van China echter radicalisering van de Oeigoeren in de hand werken en tot meer geweld leiden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>