how-uighur-militants-are-affecting-china-at-home-and-abroad-uyghur-maps-uighur-map-east-turkistan-herite-dogu-turkestan-1024x671

Aanval met messen en bommen in China: zeker 18 doden

In de noordwestelijke regio Xinjiang in China hebben islamitische Oeigoeren de politie aangevallen met messen en bommen. Zeker achttien mensen vonden de dood, meldt Radio Free Asia woensdag.

 

De aanval vond plaats bij een verkeerscontrolepost bij de stad Kashgar. In die regio zijn al jaren spanningen tussen de Oeigoeren, een grote etnische minderheid in China, en de Han-Chinezen, de overgrote meerderheid van de bevolking. Als gevolg daarvan komt het regelmatig tot bloedvergieten.

Zo ook maandag. De Oeigoeren negeerden de verkeerscontrole en doodden vervolgens verschillende politiemensen. Gewapende agenten reageerden op de aanval door vijftien verdachten om te brengen. Een van de agenten sprak van ‘terroristen’.

Traditioneel zorgt de (pas aangebroken) vastenmaand voor moslims, de Ramadan, voor spanningen. In de afgelopen drie jaar kwam het al tot honderden doden.

Verbannen Oeigoeren geven de ‘onderdrukkende overheid” de schuld van de onrust. Peking ontkent dat.

 

Bron: volkskrant.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>