how-uighur-militants-are-affecting-china-at-home-and-abroad-uyghur-maps-uighur-map-east-turkistan-herite-dogu-turkestan-1024x671

Aanslag treinstation China – drie doden, 79 gewonden

Bij een explosie op een treinstation in de westelijke Chinese regio Xiniang zijn drie mensen omgekomen en 79 mensen gewond geraakt. Dat meldt persbureau AP. President Xi Xinping is in het gebied voor een vierdaagse rondreis.
Volgens staatsmedium CCTV lieten de aanvallers bommen ontploffen en staken ze tegelijkertijd met messen op de menigte in. De aanval vond plaats om zeven uur ‘s avonds lokale tijd. Het was onduidelijk of Xi op het moment van de ontploffing in de regio was. Het treinverkeer lag twee uur plat. Daarna was er extra bewaking van politie. Volgens staatspersbureau Xinhua zaten de bommen in tassen die op de grond stonden tussen het busstation en de entree van het station.

ADVERTENTIE

OEIGOEREN VERZETTEN ZICH TEGEN ONDERDRUKKING
In Xinjiang, waar veel Oeigoeren wonen, zijn al jaren etnische spanningen. Islamitische Oeigoeren, in de minderheid, verzetten zich tegen de overheersing door Han-Chinezen.

In 2009 braken rellen uit in Urumqi, waarbij bijna tweehonderd mensen de dood vonden. Ondanks hardnekkig optreden van veiligheidsdiensten heeft het geweld zich de afgelopen tijd verspreid. Vorig jaar reden drie Oeigoeren op een menige in bij een zelfmoordaanslag op het Plein van de Hemelse Vrede in het centrum van Beijing. Daarbij kwamen twee toeristen om. In maart kwamen op een station in het zuidwesten van China 29 mensen om het leven toen vijf mannen en vrouwen met messen op wachtende mensen instaken.

Dat was het ernstigste incident tussen Oeigoeren en Han-Chinezen sinds 2009, en voor het eerst dat er buiten de Oeigoeren-provincie Xinjiang zoveel slachtoffers vallen bij een politiek-etnisch incident, schreef onze correspondent Oscar Garschagen toen in NRC Handelsblad:

“Het drama in Kunming heeft China diep geschokt. Op verschillende plaatsen werden wakes georganiseerd. Miljoenen reageerden onthutst na het zien van de vele foto’s en videobeelden op internet. Na enige uren werden beelden van stervende en zwaar bloedende slachtoffers gecensureerd. (…) Het feit dat er een aanslag van deze omvang heeft kunnen plaatsvinden – en nog wel op een van de drukste treinstations van het land – heeft de Chinese autoriteiten in verlegenheid gebracht.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>